LA VIDA D'EN CARBASSÓ

Títol original: Ma Vie De Courgette Direcció: Claude Barras Guió: Morgan Navarro, Céline Sciamma, Germano Zullo (Novel·la: Gilles Paris) País: Suïssa Durada: 66 min Any: 2016 Gènere: Animació, drama, comèdia Música: Sophie Hunger Distribuïdora: La Aventura Audiovisual Estrena a Espanya: 24/2/2017

Apta per a tots els públics

Doblada en català
SINOPSI

Carbassó és un nen valent que després de perdre la seva mare ha d'ingressar en una llar d'acollida, amb altres nens orfes de la seva edat. En un primer moment s'esforça per trobar el seu lloc en aquest nou mitjà hostil. No obstant això, amb l'ajuda dels seus nous amics, Carbassó aprèn a confiar, troba el veritable amor i una nova família.

(Filmaffinity.com)

CRÍTICA

L'orfandat contemporània

La perfecció també existeix. Es veu en aquesta pel·lícula d'animació suïssa recomanada només als més atrevits i intel·ligents, als valents


La perfecció també existeix. Una categoria que no està fonamentada en aquest tipus de pel·lícula gairebé massa bella, pulcra i acuradíssima, amb les coses meridianes de principi a fi, sinó en l'anomalia assentada en la tradició, si és que això és possible; en l'explosió de creativitat al marge; en el salt mortal artístic i narratiu que no té por a res. Ni tan sols a no estar indiscutiblement destinada al seu públic natural; de nou, si és que això existeix. La vida d’en Carbassó és una pel·lícula d'animació suïssa que no està recomanada a tots els nens i pares; només als més atrevits i intel·ligents, als valents, als que no tinguin por d’haver de donar i rebre explicacions, encara que tot s'entengui, als que vulguin capbussar-se en un pou de realitat social contemporània. Un drama per a nens? no; o no només. Rius, t'emociones, et sobresaltes.

I a més en tot just una hora i uns pocs minuts. Els autors de La vida d’en Carbassó tampoc han sucumbit a la tirania de l'hora i mitja de durada, a arribar aquí com sigui, omplint. Rodona també en això, la pel·lícula té la seva base en la novel·la de Gilles Paris Autobiografia d'un carbassó, la història d'un nen de 9 anys que viu amb la seva mare alcohòlica. A partir d'aquí, amb el director Claude Barras com ment pensant de la producció, la pel·lícula es confecciona a partir de l'animació stop-motion, amb insòlits dissenys de personatges, sense rèmores, reminiscències, semblants o còpies d'altres produccions. Titelles de pèl rocós, sense mobilitat, nassos vermells, cosset estret, enormes caps i encara més grans ulls. Els ulls, plens de vida, nines com fars de camió, els únics que es mouen, al costat de les mínimes boques, encarnades de dolor i passió. Que Barras i els seus companys mostrin tantes emocions amb tan poc és un triomf.

Tot en aquesta bella pel·lícula remet a la ment dels nens. A la seva ingenuïtat i al seu enorme sentit de l'humor, als seus traços infantils. Barras, a més, s'ha fet acompanyar per la seva adaptació de la guionista Céline Sciamma (Lirios de agua, Tomboy, Girlhood), que alguna cosa sap de l'univers infantil i juvenil més cantellut. Carbassó i els seus amics del centre social en el qual acaben vivint són fills de la nostra maleïda societat: de mares borratxes i drogoaddictes, de pares maltractadors. En realitat és el conte d'orfandat infantil de sempre, actualitzat, on les bruixes són els parents aprofitats dels recursos del govern. Una faula de ventafocs contemporànies composta a partir de ninots de mobilitat senzilla i ment desperta. Candidata a l'Oscar de la categoria d'animació, La vida d’en Carbassó és delicada i espontània. La pel·lícula perfecta.

Javier Ocaña – cultura.elpais.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: