TORNADA A CASA LA MARE

Títol original: Retour chez ma mère Direcció: Eric Lavaine Guió: Héctor Cabello Reyes, Eric Lavaine País: França Durada: 97 min Any: 2016 Gènere: Comèdia Interpretació: Josiane Balasko, Alexandra Lamy, Mathilde Seigner, Alexandra Campanacci, Jérôme Commandeur, Nathan Dellemme, Pascal Demolon, Philippe Lefebvre, Cécile Rebboah Fotografia: François Hernandez Distribuïdora: A Contracorriente Estrena a Espanya: 30/12/2016

No recomanada per a menors de 7 anys

Doblada en català

SINOPSI

Als seus 40 anys, Stéphanie (Alexandra Lamy) es veu obligada a tornar a casa de la seva mare (Josiane Balasko) després de perdre la feina i tots els seus diners, i ser abandonada pel seu marit. Stéphanie és rebuda amb els braços oberts, però totes dues, acostumades a les seves rutines i que no convivien des de feia molt de temps sota el mateix sostre, hauran de tenir una gran paciència per enfrontar-se a la nova situació i dur a bon port aquesta nova vida juntes.

(Filmaffinity.com)

CRÍTICA

La generació bumerang

A causa de la crisi s'està produint un doble fenomen amb els fills. D'una banda aquells que arribada certa edat en què haurien de sortir de casa dels pares s’hi queden perquè no tenen feina. D'altra banda els que n’han marxat, però a causa d'un acomiadament o del divorci es veuen obligats a tornar a la llar d’on van sortir. Això últim és el que li ha passat a Stéphanie, que als seus 40 anys, de professió arquitecta, divorciada i amb un fill, ha de tornar a casa de la seva mare mentre li surt una feina, en haver fet fallida l'empresa per a la qual treballava. Ella la rep encantada, però tenir la seva filla a casa li pot complicar la seva independent existència. Totes dues hauran de tenir paciència en aquesta nova situació de tornar a viure juntes. Les complicacions no sorgeixen només entre elles sinó que també els seus germans hi aporten algunes desavinences.

El guió del mateix Éric Lavaine, en col·laboració amb Héctor Cabello Reyes, dibuixa bé els personatges, amb alguns moments de cert aire teatral, que mostra d'una manera divertida una realitat que afecta molta gent: cada any més de 400.000 francesos, després d'una separació o amb problemes econòmics, es veuen obligats a tornar a casa dels seus pares. Això quan s'és adult és tot un desafiament al qual s'enfronten moltes persones, i Stéphanie es troba en aquesta situació: forçada a viure amb la seva afectuosa però asfixiant mare, i els seus germans, quan les visiten, li compliquen la vida retraient-li algunes coses.

No és un drama sinó una entretinguda comèdia sobre la generació bumerang que planteja en la seva sisena pel·lícula el director francès de Barbacoa entre amigos (2014), en què exposava la relació d'amistat, mentre que aquí són els problemes familiars. És un conflicte que li pot passar a qualsevol, perquè és un problema universal, però amb apunts de comèdia sense que es carregui en excés el realisme del relat. [...]

Toca el tema de la crisi en un nivell de classe mitjana els membres de la qual també pateixen, però sempre la família és un refugi. A través de situacions divertides parla dels problemes de la convivència, de la importància de la família i de les relacions entre els seus components que no sempre és la ideal.

La veterana Josiane Balasko posa la nota d'humor com l'excèntrica mare amb les seves falses distraccions. Un film francès eficaç que explica com són les persones grans d'avui, que no es porten bé amb les noves tecnologies i es neguen a entrar al sistema informàtic, al qual mostra el seu rebuig la mare, originant una de les situacions més divertides. [...]

Francisco Casado López – Cineralia.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: