LO TUYO Y TÚ

Títol original: Dangsinjasingwa dangsinui geot Direcció i guió: Hong Sang-soo País: Corea del Sud Durada: 86 min Any: 2016 Gènere: Romanç, drama, comèdia Interpretació: Kim Joo-hyuck, Lee You-young, Kwon Hae-hyo, Yu Jun-sang, Kim Eui-sung Música: Dalpalan Fotografia: Park Hong-yeo Distribuïdora: La Aventura Audiovisual Estrena a Espanya: 12/4/2017

No recomanada per a menors de 7 anys

Versió original subtitulada en castellà

SINOPSI

Youngsoo és un pintor que descobreix que la seva xicota, Minjung, ha estat prenent copes amb un altre home, motiu pel qual discuteixen durament. Després d'aquest incident, ella decideix anar-se’n de casa durant un temps. L'endemà, Youngsoo surt a la recerca de la seva xicota desapareguda pels carrers, enfrontant-se amb si mateix mentre ella, o una dona idèntica, continua coneixent altres homes al seu barri.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

El sistema Sangsoo

És, essencialment, un discurs fet de llargues converses entorn de l'amor

Hi ha creadors amb un sistema, un codi propi per explicar el món: un llenguatge sintètic que revela la presència d'una mirada inconfusible, però que posseeix prou flexibilitat com per revelar-se capaç d'explicar-ho tot. Qui s'hagi acostat a El otro lado de la esperanza té una bona il·lustració d'això: l'última de Kaurismaki és, essencialment, una pel·lícula de Kaurismaki –destil·lació minimalista de l'eloqüència visual del cinema mut (sensacional la manera de sintetitzar una ruptura matrimonial en el mínim nombre de plans possible) recorreguda per una molt contemporània poètica del desemparament–, però, al mateix temps, el discurs no deixa de revelar nous matisos, subratllant la seva condició d'espai utòpic.

Una cosa semblant passa amb Hong Sangsoo: Lo tuyo y tú, un dels quatre llargmetratges que estrenarà aquest any, és, essencialment, una pel·lícula de Sangsoo, el més afrancesat dels cineastes coreans; és a dir, un discurs fet de llargues converses entorn de l'amor, propulsades pel consum etílic, capturades en vídeo digital i puntuades per poc elegants zooms que no hi són per a ser polits. Històries d'embolcall auster que no triguen a revelar-se complexos laberints: en el cinema de Sangsoo -encara que aparentment (només aparentment) no en Lo tuyo y tú- el relat es parteix, es disgrega o es desdobla, se sotmet a variacions i capricis.

Davant Lo tuyo y tú, història sobre la ruptura sentimental entre un pintor i una xicota tendent a la deriva etílica i la confusió identitària, aquest crític va tenir la primera sensació que potser ja estava veient massa pel·lícules de Sangsoo o que potser aquesta era una peça menor entre obres majors. Però no. Davant els grans cal conservar la confiança: aquí els esquivaments ocorren en l'interior d'un relat lineal, desdibuixant fronteres entre realitat i desig, condensant incerteses al voltant de la complexitat del seu personatge femení -una de les grans troballes en la cursa del coreà-. La modèstia de Lo tuyo y tú és un eficaç miratge: hi ha moltes maneres d'interpretar aquest relat les imatges del qual són equívocament transparents i senzilles. Lo tuyo y tú pot explicar històries molt diferents a cada espectador: a un servidor li va explicar, per dir-ho d'alguna manera, gairebé un relat èpic de reconquesta de l'amor pur per part d'un personatge que s'autosotmet a un viacrucis de desintegració -i reconstrucció- de la seva pròpia identitat. I de la seva innocència.

Jordi Costa – Cultura.elpais.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: