EL TERCER ASESINATO

Títol original: Sando-me no satsujin (The Third Murder) Direcció i guió: Hirokazu Koreeda País: Japó Durada: 124 min Any: 2017 Gènere: Thriller, drama Interpretació: Masaharu Fukuyama, Koji Yakusho, Suzu Hirose, Yuki Saito, Kotaro Yoshida, Shinnosuke Mitsushima, Izumi Matsuoka, Mikako Ichikawa, Isao Hashizume Música: Ludovico Einaudi Fotografia: Mikiya Takimoto Distribuïdora: Golem Estrena a Espanya: 27/10/2017

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en castellà

SINOPSI

El conegut advocat Shigemori defensa Misumi, un home que va cometre un doble assassinat trenta anys enrere i que ha tornat a matar. Les possibilitats de guanyar el cas són escasses, ja que Misumi reconeix ser culpable, malgrat que això signifiqui la pena de mort. Però a mesura que l'advocat Shigemori comenci a conèixer el seu defensat, i escolti els testimonis de la seva família, l'advocat començarà a canviar la seva perspectiva del cas i arribarà a dubtar de la culpabilitat del seu client.

(Sensacine.com)

CRITICA

”El tercer asesinato: Obra mestra sobre la pena de mort i de vida

 

El cinema del japonès Koreeda té sempre tots els ingredients del millor classicisme, tradició, sentiment, emoció, dramatúrgia, relacions (familiars) complexes, reflexió ètica...

El cinema del japonès Koreeda té sempre tots els ingredients del millor classicisme, tradició, sentiment, emoció, dramatúrgia, relacions (familiars) complexes, reflexió ètica..., i a més assumeix risc narratiu i perspectiva moderna. Koreeda, encara que també, no és només una mena de testaferro d'Ozu, i aquí, a El tercer asesinato, i sense eludir picades d'ullet de punt de vista i d'imatge (trens, cables que es creuen, perspectives...), assaja un prodigiós canvi de vies per narrar amb absoluta personalitat una intriga criminal, un desenvolupament judicial que es converteix, davant la sorpresa de l'espectador, en un filosòfic assaig sobre la justícia i la identitat del jutge, la culpabilitat de l'assassí, la funció de l'advocat i la mà de Déu.

Argument clàssic: ja en la primera escena es mostra l'assassinat d'un home i el seu assassí confés, i hi ha per tant un criminal, una acusació, un defensor i unes indagacions per aclarir els fets i el major grau de veritat sobre les motivacions i els efectes del crim. El cinema americà ha establert unes regles per a aquest tipus de pel·lícula i de narració, i Koreeda passa molt per sobre de totes elles: altera el ritme, dosifica la intriga amb més pausa que pressa, provoca idees, dubtes, postures morals i reaccions totalment imprevistes dins el gènere, i no busca tant l'entreteniment (conegut) com el trastorn i el desconcert (ignorat, insòlit). I així arriba a un terç final en què sol·licita de l'espectador tota la subtilesa que ell escampa (aquest home que obre les mans, allibera l'"ocellet" i encara tota la profunditat del missatge de Koreeda) per comprendre tot l'abisme que ens ha explicat. No és una pel·lícula fàcil, però sí meravellosa i pleníssima de significat. La relació entre l'acusat i el seu defensor, tan ambigua i tan profunda sobre el comportament humà, està travada no només per diàlegs fascinants sinó també per un ús de la càmera i de la llum magistrals. Poques vegades la lentitud i la confusió (el puzle de la Veritat) es vesteixen amb tan brillant agilitat i claredat.

Oti Rodríguez Marchante– Abc.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: