DESMUNTANT SOCIETAT CIVIL CATALANA

Autor: Jordi Borràs

 

SINOPSI

Societat Civil Catalana neix el 2014 per fer de contrapès a les accions de les entitats sobiranistes i dificultar el procés cap a la independència del país. El periodista i fotògraf Jordi Borràs, membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i relator implacable del món més radical de la ultradreta, travessa en el llibre d’investigació periodística Desmuntant Societat Civil Catalana els murs de l’opacitat de l’associació espanyolista, i posa davant de l’opinió pública la seva història sorprenent, les connexions no casuals i el currículum no sempre públic dels seus dirigents. Un relat documentat, rigorós i valent per no perdre de vista els antecedents de Societat Civil Catalana; per saber com es va gestar, quina estructura té i qui són els socis fundadors; per posar al descobert l’entramat associatiu que la impulsa; per deixar en evidència les connexions amb l’extrema dreta, ja des de l’origen; per posar el focus sobre el seu finançament, i, finalment, per fer un recorregut atent pel seu erràtic full de ruta.

(Saldonar.com)

CRITICA

Jordi Borràs: ‘El nucli fundador de Societat Civil Catalana
és Somatemps, organització d’extrema dreta’



Entrevista al fotògraf i escriptor, que acaba de publicar 'Desmuntant Societat Civil Catalana'

Jordi Borràs (1981) és fotògraf, il·lustrador, i autor. Treballa per a El Món, Crític i la Directa, i fa anys que documenta la ultradreta a Catalunya amb la seva màquina fotogràfica. [...]

—Molt interessant quan expliqueu que tot el cúmul d’organitzacions que funden SCC són del 2012. No ho hauria dit mai, que fossin tan recents.
—És clar. L’associacionisme espanyolista a Catalunya s’havia centrat en la llengua. No veien en perill la unitat territorial. Havien de crear una cosa nova. I no tenien l’estructura formada. L’associacionisme català té dècades, segles i tot. Però l’associacionisme unionista és recent.

—D’on surt la idea de crear Societat Civil Catalana?
—De la delegada del govern, Llanos de Luna, segons la hipòtesi de Xavier Rius Sant. Podria ser, perquè les fonts que té són creïbles. I perquè tot apunta que les peces les ha d’ajuntar algú: i tot indica que és l’estat. Una cosa sí que és clara, i al llibre es demostra. És una organització que neix de dalt a baix, verticalment. No sabem qui hi ha a l’extrem. Però si a l’esglaó de sota: cercles de poder, polítics, econòmics, i integristes catòlics. A la dreta de l’Opus Dei. Misses en llatí, i pre-conciliars, el diumenge. Parlem d’això. [...]

—A la memòria econòmica del 2014 ensenyeu que reben un milió d’euros. I el 97%, anònim
—Sobta que rebessin més diners que la fundació Catdem, que tant se n’ha parlat. Tothom escandalitzat, però aquí ningú no ha posat la lupa a SCC. Entre els pocs que n’han parlat hi ha Fèlix Revuelta, de NaturHouse, que va dir al programa ‘El cascabel’, de 13TV, que ell sí que donava suport a SCC. No va dir explícitament que els donava diners, però ho va deixar entendre. És dels pocs casos que en sabem res. Perquè tota la resta és anònim. Sí que parlo, en el capítol de mecenes, de Telefònica. Un mitjà de comunicació diu que a l’Íbex-35 és on hi ha els pagadors de SCC. I un periodista explica que li van dir que fos benvolent amb SCC, perquè un dels grans anunciants del diari era Telefònica. Parlem d’un dels diaris de més tirada, i de Madrid.
[...]


—Amb quants membres de SCC heu pogut parlar?
—Amb el president anterior, Josep Ramon Bosch; el vice-president Coll, que em va penjar el telèfon immediatament; Dani Tercero, de premsa, molt diligent i molt amable; i Marccus Pučnik, responsable d’Internacional de SCC, una persona clau que vaig conèixer a la recta final del llibre. M’ha ajudat en el rigor. I més ara que els ha deixat. Pučnik no vol fer propaganda ni demagògia. Simplement creu que hi ha prou proves, i de pes, per a ser rigorosos respecte als vincles amb l’extrema dreta. No li han agradat de cap manera. I per això els va deixar. [...]

Andreu Barnils – Vilaweb.cat

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: