ALMA MATER

Títol original: Insyriated Direcció i guió: Philippe Van Leeuw País: Bèlgica Durada: 87 min Any: 2017 Gènere: Drama Interpretació: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas Música: Jean-Luc Fafchamps Fotografia: Virginie Surdej Distribuïdora: Surtsey Estrena a Espanya: 13/4/2018

No recomanada per a menors de 16 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Una mare intenta protegir els seus tres fills del setge que pateix la seva llar dia rere dia. Oum Yazan viu amb el que queda de la seva família a Síria, lloc assetjat per un conflicte armat. Els bombardejos se succeeixen i sortir al carrer es converteix en una missió que potser mai porti a terme pels franctiradors que pentinen cada racó a la recerca de l'enemic. A més, els saquejadors del lloc aguaiten a cada cantonada i tem per la integritat dels seus fills.

Aquesta és la vida de moltes persones que viuen a Síria i la producció d'origen belga dirigida per Philippe Van Leeuw (Stable Unstable) ha volgut oferir-ne un fidel reflex a través d'un relat fictici. Completen el repartiment Hiam Abbass (Blade Runner 2049) i Diamand Bou Abboud (L'insulte).

(Sensacine.com)

CRITICA

‘Alma mater’ fa de l'actualitat la seva essència


13/02/2017 - BERLÍN 2017: El director belga Philippe Van Leeuw ofereix un apassionant drama a porta tancada en el seu segon llargmetratge


[...]. Aquest fascinant drama, ambientat totalment en un apartament de Damasc, fa de la més rabiosa actualitat la seva essència en crear una situació tan sorprenent per a l'espectador que no ha experimentat la guerra que és impossible no caure captivat per aquesta, tot i que de vegades a la narració li manca bona direcció, precisió o contenció i la versemblança dels personatges i les seves accions grinyola.

El pis en qüestió es troba ocupat per dues famílies. La que en té la propietat està dirigida per Yazan (Hiam Abbass, coneguda per papers que van des de Los limoneros fins a Exodus: Dioses y Reyes), el seu fill i les seves dues filles i el xicot d'una d'elles, als quals acompanya el cunyat de Yazan. El seu marit no hi és i ella no pot contactar amb ell. La família allotja els seus veïns: la jove parella formada per Samir i Halima (Diamand Bou Abboud) i el seu nadó. També hi és present la serventa, Delhani (Juliette Navis). Tots ells es refugien al pis perquè l'edifici està envoltat de franctiradors.

Al principi de la pel·lícula, Samir i Halima es preparen per intentar fugir del país durant la nit. Samir és el primer que ha de marxar, corrent per l'aparcament, però rep un tret, fet que només veu Delhani des del balcó. Yazan li diu que s’ho guardi per a si.
La situació és si més no tensa: els trets xiulen i de tant en tant se senten explosions sobtades, no hi ha aigua i homes amenaçadors –no s'especifica de quina facció dels diferents bàndols en conflicte representen– vénen a trucar a la porta i a amenaçar-los. En semblant atmosfera claustrofòbica i enervant, amb cada so i cada moviment s'estén el pànic. Yazan farà tot el que està al seu abast per preservar la unitat de les famílies i els seus ànims.

A mesura que els esdeveniments van amuntegant-se fins a aconseguir un clímax devastador, la pel·lícula dona compte del que un és capaç de suportar en situacions extremes i fins on poden arribar l'amabilitat, l'amistat i el sacrifici pels que un estima, encara que no siguin més que uns veïns. No hi ha respostes senzilles a aquests interrogants però davant de semblant tessitura i davant els esdeveniments que se succeeixen, Van Leeuw dona molt que imaginar i preguntar-se.

Abbass resulta impressionant en el seu paper de dona dura que ha de lluitar per mantenir l'equilibri entre la raó i l'emoció, cosa que no sempre aconsegueix però per la qual no deixa de lluitar, i la barreja d'innocència i determinació d’Abboud és de vegades punyent, sobretot en l'escena més intensa del film.

L'experiència de Van Leuuw com a director de fotografia és pura gasolina per al concepte de la cinta i, juntament amb els esforços de l'encarregada d'aquest assumpte en el film Virginie Surdej, treu el millor partit a tan pocs elements per sumar frescor amb un nou títol en el subgènere del cinema de setge a la llar.

Vladan Petkovic – Cineuropa.org

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: