AMANTE POR UN DIA

Títol original: L'amant d'un jour Direcció: Philippe Garrel Guió: Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas-Garrel, Philippe Garrel, Arlette Langmann País: França Durada: 76 min Any: 2017 Gènere: Drama Interpretació: Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas-Garrel, Philippe Garrel, Arlette Langmann Música: Jean-Louis Aubert Fotografia: Renato Berta Distribuïdora: La Aventura Audiovisual Estrena a Espanya: 04/05/2018

No recomanada per a menors de 16 anys
Versió original subtitulada en castellà


SINOPSI

Joan, una jove de 23 anys torna a casa amb el seu pare després de viure una ruptura. Quan arriba coneix la parella del seu pare: una noia de la seva mateixa edat. El seu pare, professor de filosofia s'ha enamorat d'Ariane, una de les seves alumnes. Contra tot pronòstic, les dues joves es fan amigues recolzant-se entre elles davant les noves situacions de la seva vida.

(sensacine.com)

CRITICA

'Amante por un día': derives de l'amor


Tot l'univers de Philippe Garrel, cineasta del qual es poden discutir coses, però que és únic al cinema contemporani, està present en aquesta pel·lícula preciosa


Tot i entenent que Philippe Garrel és un cineasta minoritari i que algunes de les pel·lícules de la seva primera època són més experimentals que narratives i és difícil que trobessin un buit en la distribució cinematogràfica d'aquest país, resulta incomprensible que sent un dels noms més importants del cinema francès de la primera generació post-Nouvelle Vague, només dues de les seves gairebé 30 pel·lícules s'hagin estrenat comercialment a Espanya, aquesta, Amante por un día, i Un verano ardiente (2011).

Resulta encara més complicat d'entendre perquè algunes de les realitzades en les dues últimes dècades, cas d’El nacimiento del amor, El viento de la noche, Salvaje inocencia i Les amants réguliers (totes elles, afortunadament, editades en DVD), són més accessibles que altres pel·lícules de directors amb aparent més nom que tenen menys problemes a accedir a les sales.

Amante por un día és un clar exemple de com el cinema de Garrel s'ha fet més narratiu i directe sense perdre absolutament res de la seva personalitat. I encara que estigui rodada en blanc i negre –com el gruix de l'obra de l'autor–, no tingui actors especialment coneguts i la seva banda sonora composta per unes melancòliques i evocatives notes de piano, res més, ni menys, no per això és una pel·lícula d’aquelles que alguns cataloguen de "difícils" o "minoritàries".

Tot el contrari. Amante por un día explora amb naturalitat, proximitat i emoció alguns dels temes habituals en el cineasta, com l'amor i el desamor, la diferència generacional i la complicada relació paternofilial. Com sempre, des d'una perspectiva autobiogràfica que es tradueix en la configuració del mateix equip del film: una de les protagonistes és Esther Garrel, filla del cineasta, i en el guió ha participat la seva actual companya sentimental, Caroline Deruas-Garrel.

Garrel parla sempre de les seves experiències, de les relacions familiars i, durant molts anys, del fantasma d'una de les seves estimades, la cantant Nico, tan important en la seva obra i ben present en els arguments de molts dels seus films després de la seva mort el 1988. A Amante por un día tenim la franca relació entre un pare i una filla, transsumptes de Philippe i Esther Garrel en la realitat, i el que passa quan la filla descobreix que el seu pare manté una relació sentimental amb una noia de la seva mateixa edat.

Els dubtes i ruptures amoroses, els replecs sentimentals, l'afecte i el rebuig, la pulsió sexual, els debats intel·lectuals, la presència gens esquiva d'aspectes polítics rellevants com la guerra d'Algèria, la fidelitat i la infidelitat, la necessitat de viure amb algú o el sentiment de sentir-se sol, l'ànsia de morir. Tot l'univers de Garrel, cineasta del qual es poden discutir coses, però que és únic al cinema contemporani, està present en aquesta pel·lícula preciosa. Pot semblar trist però és en el fons molt lúcida i, sobretot, esperançada. Lluny de la crispació i el suïcidi d'altres títols de l'autor, Amante por un día clama per un nou dia en què les coses han de ser millors.

Quim Casas – Elperiodico.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: