EN TRÁNSITO

Títol original: Transit Direcció: Christian Petzold Guió: Christian Petzold (novel·la: Anna Seghers) País: Alemanya Durada: 101 min Any: 2018 Gènere: Drama Interpretació: Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese, Lilien Batman, Maryam Zaree, Barbara Auer, Matthias Brandt, Sebastian Hülk, Emilie de Preissac, Antoine Oppenheim, Louison Tresallet, Àlex Brendemühl Música: Stefan Will Fotografia: Hans Fromm Distribuïdora: Golem Estrena a Espanya: 15/06/2018

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Segona Guerra Mundial, l'exèrcit nazi ha envaït França. Georg (Franz Rogowski) decideix abandonar el país a qualsevol preu, aconseguirà la identificació d'una persona que ha mort a la guerra i es farà passar per ell. Durant la seva fugida quedarà atrapat a Marsella, on trobarà una jove anomenada Maria (Paula Beer) que busca desesperadament el seu marit desaparegut, la persona a qui ell ha suplantat la identitat.


(Sensacine.com)

CRITICA

Quan el passat es conjuga en pur temps present


[...] l’alemany Christian Petzold aconsegueix fer una pel·lícula sobre l'ocupació que transcorre a la Marsella actual

[…] En la competència oficial per l’Ós d’Or de la Berlinale, una pel·lícula alemanya, en aquest cas de ficció, ve a crear passat i present una mica en el mateix esperit de la de Beckermann. I amb un nivell de sofisticació narratiu fora del comú, que la ubica en el punt més alt que ha ofert el festival fins ara. Es tracta de Transit, la nova realització de Christian Petzold, el notable realitzador de Barbara (2012) i Au Fènix (2014). Com en aquesta última, Petzold torna a treballar sobre dos temes centrals a la seva obra: la recurrència del passat i el problema de la identitat. Qui és aquest judeoalemany que, fugint del París ocupat, busca refugi a Marsella, l'últim territori lliure, sempre que un pugui provar que té els recursos i els documents suficients com per embarcar cap a una destinació als Estats Units o Sud-amèrica?

Basat en la novel·la homònima que Anna Seghers, una escriptora judeoalemanya, va publicar durant el seu exili el 1944, Petzold pren a Transit una audaç decisió de posada en escena que pot considerar-se senzillament genial. En comptes de caure en la traginada reconstrucció d'època, el director narra la novel·lesca ordalia d'aquest personatge, i la seva fugaç història d'amor amb una dona en la seva mateixa situació, utilitzant els carrers i el port de la Marsella actual. Els camions cel·lulars i les ràtzies policials que es veuen a Transit no són les de les tropes nazis o de les forces del mariscal Pétain, sinó senzillament les de la policia francesa d'avui. I se'ls esmenta com "feixistes".

Al costat d'aquests refugiats jueus –vestits amb robes clàssiques, intemporals– que s'esforcen davant dels consolats per aconseguir un visat que els permeti abordar un vaixell, hi ha també els altres condemnats d'aquest món, els desplaçats magribins, amuntegats als barris perifèrics de la ciutat. "No tenia cap desig de fer una pel·lícula històrica", va afirmar Petzold aquí a Berlín. "No volia reconstruir el passat. Hi ha refugiats a tot el món i vivim en una Europa de la renacionalització, així que no volia refugiar-me en la zona de confort de la reconstrucció històrica".

És particularment poderós el que aconsegueix Petzold en filmar un melodrama romàntic a la manera del cinema clàssic de Hollywood (el referent més obvi és el dels amants en trànsit de Casablanca) en el context de l'aparent normalitat de la Marsella actual. Estèticament i políticament, produeix el sempre tan difícil efecte de distanciament brechtià, alhora que el subverteix: com succeïa en els seus dos films immediatament anteriors, és impossible no compenetrar-se amb els dilemes morals que afronten els seus personatges, estrebats per lleialtats, mentides i traïcions, a més de conflictes d'identitat.

Perquè el protagonista no és altre que un mort viu, algú que ha usurpat la identitat d'un suïcidat (l’ombra de Walter Benjamin i el seu final als Pirineus sobrevola tota la pel·lícula) per aconseguir travessar aquesta frontera plena de fantasmes.

Luciano Monteagudo – Pagina12.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: