LAS MARAVILLAS DEL MAR

Títol original: Wonders of the Sea 3D Direcció: Jean-Michel Cousteau, Jean-Jacques Mantello Guió: David Chocron, Francois Mantello, Jean-Jacques Mantello País: Regne Unit Durada: 83 min Any: 2017 Gènere: Documental Música: Christophe Jacquelin Fotografia: Jean-Jacques Mantello, Gavin McKinney Distribuïdora: A Contracorriente Films Estrena a Espanya: 15/06/2018

Apta per a tots els públics
Doblada en castellà

SINOPSI

Després de tres anys d'enregistrament, la família del director Jean-Michel Cousteau mostra el seu viatge des de les Fiji fins a les Bahames, on van comptar amb un equip que recull el que amaga l'oceà en la seva màxima esplendor. Aquest documental té una història rica en activitats educatives, ambientals, poètiques, emocionants i divertides. La finalitat d'aquest projecte és despertar l'atenció en l'espectador perquè s'interessi per la protecció del gran blau.

(Sensacine.com)
ENTREVISTA ALS DIRECTORS JEAN-MICHEL COUSTEAU I JEAN-JACQUES MANTELLO

"Necessitem tenir cura de l'oceà com la font de vida que és"

Al documental Wonders of the Sea, l'oceanògraf i ecologista Jean-Michel Cousteau i el seu codirector Jean-Jacques Mantello ens mostren un món submarí mai vist. Des de les Fiji fins a les Bahames, filmen en 3D i 4K, amb més fotogrames per segon i lents macro. Després de la seva estrena mundial a Canes, Wonders of the Sea inaugurarà la sisena edició dels Premis Deauville Green [...].

Cineuropa: Com us ho feu fet per filmar aquest increïble món submarí?

Jean-Michel Cousteau: Amb les noves tecnologies, ara som capaços de mostrar als espectadors una cosa que, fins i tot després dels meus 72 anys de submarinisme, no sóc capaç de veure a simple vista. Hem gravat a càmera lenta, ens hem acostat a coses microscòpiques i ho hem portat tot a la gran pantalla. Havíem de tornar al vaixell, veure-ho tot en una pantalla petita i fer-hi un cop d'ull. Si el material no era bo, havíem de tornar i bussejar més. Havíem de tenir un trípode i focus preparats, així que va portar molt de temps i vam haver de ser molt pacients. També teníem dos científics que buscaven criatures interessants i ens deien on havíem d'anar. Molta feina.

Què és el que fa aquest projecte tan interessant per a vosaltres?

JMC: Després de 72 anys bussejant, és emocionant per a mi veure, en 3D i en pantalla gran, coses que no puc veure a simple vista a l'aigua. Portar això als espectadors és tot un privilegi del qual puc beneficiar-me gràcies a la tecnologia que tenim avui dia. El meu pare, Jacques Cousteau, solia dir: "La gent protegeix el que vol". I jo segueixo dient: "Com pots protegir una cosa que no entens?" Hem explorat un 5%, 6% o 7% de l'oceà en aigües superficials, però no sabem res dels centenars de milers d'espècies que mai no hem vist. Ara podem anar més enllà i descobrir moltes espècies que no hem vist abans, i això és emocionant. [...]

A Austràlia, la Gran Barrera de Coral s'està descolorint per segona vegada. Creus que la gent entén la necessitat de protegir els esculls?

JCM: Crec que cada vegada hi ha més gent que ho entén. El que hem de fer es assegurar-nos que els que prenen les decisions en els governs i indústries entenguin que estem connectats a l'entorn i el molt que depenem d'ell. És important ensenyar-los i arribar-los al cor, arribar a les seves famílies i els seus fills. Hem de ajudar-los a entendre les seves obligacions amb el futur. Hem de mantenir sa l'oceà i això ajudarà moltes persones a crear noves tecnologies per capturar químics i metalls pesants abans que arribin als mars. Fent això, es crearan milions de noves feines per a gent de tot el planeta. Necessitem tenir cura de l'oceà com la font de vida que és. Si fas una analogia amb els negocis, el planeta és el nostre capital, però estem abusant del sistema i ens estem precipitant a la bancarrota.

Wonders of the Sea és una pel·lícula educativa?

Jean-Jacques Mantello: La cinta està orientada a la família. Moltes de les pel·lícules mediambientals són massa impactants per als nens i volem que aquests s'enamorin de l'oceà i aquestes petites criatures perquè vulguin protegir-les.

Ets optimista respecte al futur?

JMC: La decisió és nostra. Som l'única espècie del planeta que té el privilegi de decidir si vol desaparèixer o no, no n’hi ha cap altra que pugui dir això. La naturalesa hi era abans que apareguéssim i pot continuar sense nosaltres. Molta gent que vegi Wonders of the Sea es preguntarà: "Què puc fer per ajudar?" És del que es tracta.

Birgit Heidsiek – Cineuropa.org


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: