ALPHA

Direcció: Albert Hughes Guió: Dan Wiedenhaupt (història: Albert Hughes) País: EUA Durada: 96 min Any: 2018 Gènere: Aventures Interpretació: Kodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Leonor Varela, Natassia Malthe, Mercedes de la Zerda, Marcin Kowalczyk, Priya Rajaratnam, Jens Hultén, Spencer Bogaert, Nestor de la Zerda Música: Joseph S. DeBeasi, Michael Stearns Fotografia: Martin Gschlacht Distribuïdora: Sony Pictures Estrena a Espanya: 24/08/2018

No recomanada per a menors de 7 anys

Doblada en castellà

SINOPSI

Al Paleolític superior europeu, fa més de 20.000 anys, un jove ha d’embarcar-se en una dura expedició per trobar la seva tribu, que l'han deixat enrere després d'haver-lo donat per mort a causa d'una ferida rebuda durant la seva primera cacera. Sol i feble, s'haurà d'enfrontar a inhòspits terrenys, terribles condicions ocasionades per l'última glaciació i tot tipus de perills. Però no estarà sol, ja que en el seu camí es creuarà amb un llop abandonat, que accepta acompanyar-lo a contracor. En aquesta èpica història de supervivència, tots dos hauran d'aprendre a conviure i ajudar-se per sobreviure en la natura i trobar el camí a casa abans que arribi el letal hivern.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

Europa, fa 20.000 anys

La pel·lícula està carregada de virtuts, tot i que la seva força visual de vegades està empetitida

No es fan, ni s'han fet, gaires pel·lícules ambientades fa 20.000 anys en el que ara anomenem territori europeu. Primer punt. Tampoc es fan gaires pel·lícules històriques amb missatge ecologista que no caiguin en el mel·liflu, en una visió purament contemporània i sense matisos del que sempre va ser la lluita entre l'ésser humà i la natura. Segon punt. I són encara menys les pel·lícules d'aventures de Hollywood l'aposta de les quals per la imatge i no pel text faci que en la seva versió original es fugi de l'anglès, amb tot el que això comporta de risc comercial en el mercat anglosaxó, per abraçar uns diàlegs en idioma incompressible i ancestral: l'indi americà. Tercer punt.

Per descomptat, a Alpha, primera obra en solitari d'Albert Hughes sense l'habitual companyia del seu germà Allen, s'ha perdut l'oportunitat d'haver clavat encara més la reconstrucció idiomàtica, i bé es podria haver optat per una de les llengües europees més remotes, però la pel·lícula, almenys en la seva versió original subtitulada, està carregada de virtuts, tot i que la seva força visual de vegades està empetitida pel tuf digital de determinades preses.

Dividida clarament en dues meitats, en la seva primera part Alpha explica els ritus iniciàtics per a la caça i la guerra del jove fill del cap d'una tribu prehistòrica. I, en el seu segon tros, ja gairebé sense text, la relació d'aquest amb un llop que comença com a enemic i acaba com a aliat en la seva lluita per la vida. És a dir, i per entroncar amb dues pel·lícules de Jean-Jacques Annaud: un segment està en la línia d’En busca del fuego (50.000 anys amunt o avall, que es diu aviat), i un altre en l'òrbita d’El oso. Encara que, compte, sempre en un sentit menys adult i transcendent, i més enfocat cap a la platea juvenil.

Amb uns efectes visuals potser millorables en les seqüències de grans bandades i estampides, sobretot quan es tracta d'una superproducció, però amb uns assolits moments d'interactuació ésser humà - animal, la narració ofereix un compacte relat de supervivència que mai resulta dolç. I fins i tot prou ferotge perquè algun infant dels més petits surti del cinema d'una manera diferent de la que va entrar: endurit o aterrit.

Javier Ocaña – Elpais.com    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: