OLA DE CRIMENES

Direcció: Gracia Querejeta Guió: Luis Marías País: Espanya Durada: 97 min Any: 2018 Gènere: Comèdia Interpretació: Maribel Verdú, Juana Acosta, Paula Echevarría, Antonio Resines, Raúl Arévalo, Luis Tosar, Raúl Peña, Nora Navas, Montse Pla, Roberto Bonacini, Miguel Bernardeau, Javier Perdiguero, Mikel Tello, Jon Bermúdez, Ignacio Herráez, Francisca Horcajo, Jazmín Abuín Música: Juan Federico Jusid Fotografia: Ángel Amorós Distribuïdora: Universal Pictures Estrena a Espanya: 05/10/2018


No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

El film explica la història de Leyre (Maribel Verdú), una dona que porta una vida acomodada al seu xalet de Neguri fins que el seu fill adolescent mata en una rufagada d'ira el seu exmarit. La reacció d'aquesta mare és protegir el seu únic fill i intentar amagar el crim a l'Ertzaintza, una tasca que es torna més complicada fins i tot del que podria ser. El mal estat de salut de Leyre i els sentiments que comencen a néixer cap a ella de l'amic del seu fill només aconseguiran ficar-la en més problemes. La nova esposa del difunt, ficada en assumptes de corrupció, intenta tapar la investigació de la mort del seu marit donant la culpa de l'assassinat a la persona que més li convé.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

‘Ola de crímenes’: doncs un cabró menys

Una de les grans autores del cinema espanyol, Gracia Querejeta, es passa al terreny de la comèdia recolzada per un repartiment ple de grans noms.

On és Cosme?

Maribel Verdú torna a posar-se a les ordres de Gracia Querejeta per donar vida a un personatge complex. Leyre és una mestressa de casa divorciada, el seu exmarit Cosme té un comportament que frega la violència de gènere. En un dels seus rampells en què decideix fer fora de casa la seva dona i el seu fill, aquest acaba matant-lo. A partir d'aquest moment, ella decideix fer el que sigui per protegir el seu fill, Asier. El que Leyre desconeix és que Cosme estava immers en negocis tèrbols en companyia de Vanesa, la seva nova esposa, i Susana, una advocada sense escrúpols. Tots tres estaven immersos en una trama de corrupció, i en desaparèixer Cosme sense deixar rastre decideixen avisar l'Ertzaintza perquè el trobin.

Aquest film [...] ha comptat amb un elenc d'allò més variat que va d'actrius com Paula Echevarría, Juana Acosta, passant per grans pesos pesats del nostre cinema com Nora Navas, Javier Cámara, Luís Tosar, Raúl Arévalo o Antonio Resines, que apareixen en petits papers que van determinant l'esdevenir de les desventures de Leyre, i finalment tenim dos joves actors, Asier Rikarte o Miguel Bernardeau, que faran parlar.

Tot pel meu fill

Gracia Querejeta és una gran cineasta, i sol brillar en el camp del cinema d'autor. Pel·lícules fetes amb molta cura, de cuidats detalls i gran planificació. Serveixi d'exemple Héctor o El último viaje de Robert Rylands, entre d’altres. És una cineasta que sempre treballa sobre material propi. Per això, aquest film menor de Querejeta es pot considerar tot un treball d'encàrrec. És a dir, el productor té un guió que pensa que ella és la persona idònia per portar-lo a terme. Ola de crímenes està escrita per Luis Marías, que intenta fer un exercici de comèdia negra. Construeix l'argument al voltant de la idea de justícia poètica, aquest cabró maltractador que ha de morir i el mata el personatge més innocent, el seu fill. A partir d'aquí sorgeix la vessant d'embolics, on destaca el personatge de Julen, l'amic d'Asier que està profundament enamorat de Leyre. Miguel Bernardeau sap rendibilitzar les seves bases i compon, sens dubte, el personatge més divertit d'aquesta fallida producció.

Més enllà de disquisicions ètiques i morals sobre el bé i el mal, el guionista pretén fer funcionar el llibret omplint-lo de situacions còmiques. Està construït majoritàriament sobre acudits verbals, quedant relegada la comèdia física. Els gags, uns són més enginyosos que d’altres, i alguns intenten funcionar d'una manera transversal, com el que protagonitza la mare de Cosme. Tot l'elenc recita a una gran velocitat aquests diàlegs i s’entrega totalment als seus respectius papers. Però el resultat dista de ser divertit. Aquest llargmetratge hauria demanat algú més boig, com els germans Coen, per donar-li la pàtina surrealista que necessita el producte i no té. El problema de la direcció de Querejeta és que és massa encotillada i acadèmica, massa professional i calia que s'hagués deixat anar la cabellera una mica. Per aquest motiu, el resultat final és una mica avorrit, perquè s'ho pren massa seriosament.

Alfredo Manteca – Videodromo.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: