LA SOMBRA DE LA LEY

Direcció: Dani de la Torre Guió: Patxi Amezcua País: Espanya Durada: 126 min Any: 2018 Gènere: Drama Interpretació: Luis Tosar, Michelle Jenner, Vicente Romero, Ernesto Alterio, Paco Tous, Manolo Solo, Jaime Lorente, Pep Tosar, Fernando Cayo, William Miller, Adriana Torrebejano, Xosé Barato, Ricardo de Barreiro, José Manuel Poga, Elías Pelayo, Paula del Río, Albert Pérez Música: Manuel Riveiro i Xavier Font Fotografia: Josu Inchaustegui  Distribuïdora: Fox Estrena a Espanya: 11/10/2018

No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

L'any 1921, Espanya es troba en un moment de caos i agitació, ja que són els anys de plom i als carrers abunden els enfrontaments entre els matons i els anarquistes, mentre que els negocis il·legals floreixen a l'ombra. En aquest ambient es mou l'agent Aníbal Uriarte (Luis Tosar), que és enviat a Barcelona per encarregar-se d’una missió: trobar i detenir els culpables de robar un tren militar. Entre disturbis i crims, no tindrà fàcil complir la seva comesa, sobretot perquè a la comissaria local no es fien de la seva actitud. Per això esclaten els enfrontaments amb els seus companys, a més, Aníbal desconfia de l'inspector Rediú, un superior corrupte.

D'aquesta manera acabarà en contacte amb els baixos fons de la societat de l'època, on coneixerà un important mafiós, un baró alemany i associacions radicals anarquistes, que estan disposades a tot per aconseguir els seus objectius. Però serà la jove i lluitadora Sara (Michelle Jenner) la trobada que marcarà la vida de tots dos, i desencadenarà conseqüències inesperades.


(Sensacine.com)

CRÍTICA

“La sombra de la ley”: una de gàngsters (ibèrics)

La pel·lícula de Dani de la Torre [...] viatja a la Barcelona dels anys 20
amb Luis Tosar, Michelle Jenner i Ernesto Alterio

Si a algú se li ha acudit pensar que els gàngsters van ser un fenomen exclusiu del Chicago dels anys 20 o de les ciutats industrials d'Anglaterra al més pur estil Peaky Blinders està completament equivocat. A Barcelona també vam tenir gàngsters, i dels durs. Aquest divendres [5/10/2018] s'ha estrenat en primícia mundial La sombra de la ley al Festival de Sitges, aportant la quota de cinema espanyol de la jornada. Un thriller d'època dirigit per Dani de la Torre i protagonitzat per Luis Tosar i Michelle Jenner, que retrata el polvorí que va ser l'Espanya de la dècada dels 20, on la violència campava de manera impune pels carrers de la ciutat. Mentre els obrers anarquistes lluitaven per conquerir els seus drets i dur a terme la revolució, els burgesos més benestants assistien als music halls on es gestaven les misèries de les clavegueres de l'Estat.

La pel·lícula [...] explica la història d'Aníbal Uriarte (Luis Tosar), un policia madrileny que arriba a Barcelona per complir una missió: descobrir qui ha robat el carregament d'armes d'un tren militar. Durant la seva turbulenta investigació, Uriarte es creua amb policies corruptes, caracteritzats a la perfecció amb les seves sàdiques manies; amb obrers anarquistes, dividits entre els que defensen la resistència pacífica i els que volen empunyar les armes, i amb Sara (Michelle Jenner), obrera, anarquista i feminista amb qui desenvolupa un vincle especial.

Ús de la violència

"El protagonista, com a home que arriba a la ciutat per solucionar un problema i, havent-lo solucionat o no, se'n va, és un homenatge al western", afirma Dani de la Torre, que celebra ser el primer director que explica una història sobre els gàngsters del nostre país. Amb reminiscències de Los intocables de Eliot Ness (1987) i American Gangster (2007), aquest thriller d'època planteja un problema universal de les societats: intentar dominar-nos els uns als altres, sense escoltar-nos i fent un ús indiscriminat de la violència. "Els conflictes se solucionen dialogant perquè, com mostra la pel·lícula, en tots dos bàndols hi ha persones íntegres", apunta el director. La sombra de la ley, amb personatges cantelluts i una impecable escenografia, es presenta com el retrat d'una època idealista i corrupta sense gaire presència en la cinematografia espanyola i amb múltiples racons per descobrir.

Per als qui se sentin descol·locats pel fet que s'hagi estrenat un thriller històric al festival de cinema fantàstic per excel·lència, esperin: Sitges va molt més enllà de la por i el gore amb una àmplia programació apta per a tots els gustos (amb un mínim de criteri).

Natàlia Queralt – Elperiódico.com

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: