SUPERLÓPEZ

Direcció: Javier Ruiz Caldera Guió: Borja Cobeaga, Diego San José (còmic: Jan) País: Espanya Durada: 108 min Any: 2018 Gènere: Comèdia / Aventura Interpretació: Dani Rovira, Alexandra Jiménez, Julián López, Pedro Casablanc, Gracia Olayo, Maribel Verdú, Nao Albet, Gonzalo de Castro, Marc Rodríguez, Carlos Zabala, Josep Maria Alejandre Música: Fernando Velázquez Fotografia: Arnau Valls Colomer Distribuïdora: Walt Disney Estrena a Espanya: 23/11/2018

Apta per a tots els públics
Versió original en castellà

SINOPSI

Superlópez (Dani Rovira) va néixer al planeta Chitón amb el nom de Jo-Con-Él i, després de colar-se en un coet, va aconseguir arribar fins a la Terra quan encara era un bebè. Després de ser trobat prop de Lleida, és adoptat pel matrimoni López, que decideix posar-li el nom de Juan López. Juan creix com un humà més, alhora que s'esforça per controlar els seus superpoders i combatre el mal. Ja adult, comença a treballar de comptable en una oficina a Barcelona. Sotmès a la pressió del seu cap i als desitjos de la seva dominant xicota Luisa Lanas (Alexandra Jiménez), s'evadeix de la rutina diària exercint de superheroi sota el nom de Superlópez.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

És el patètic i èpic extraterrestre del còmic


Conegut per gairebé tot Espanya, ha estat rescatat del nostre passat, sempre troba problemes i llueix un tofut mostatxo. No, no és José María Aznar ni Paco Lobatón. I encara que tingui poders tampoc és Cálico Electrónico. És Superlópez. Javier Ruiz Caldera torna a adaptar un còmic de Bruguera. Però aquesta vegada s'ha mantingut més fidel al to i història original que quan va rodar Anacleto: agente secreto. Potser això és perquè aquesta vegada els guionistes han estat Borja Cobeaga i Diego San José. Els escriptors d’Ocho apellidos tornen a disposar una història per a Dani Rovira que està plena de patetisme i paròdia. [...]

No pertanyo al grup de detractors de Rovira i tampoc en soc un admirador. Tal com detesto El futuro ya no es lo que era he gaudit d’Ocho apellidos vascos i d’altres dels seus treballs. La interpretació de l'actor malagueny m'ha tornat als còmics de la meva infància. L'actor i còmic ha sabut ser un personatge maldestre i ‘pringat’, que és el que sempre ha estat aquest perdedor dels còmics.

Però és que Superlópez no depèn només del seu agosarat protagonista. Està molt ben recolzada en tots els personatges que l'envolten. Sí que és veritat que a alguns dels seus secundaris caldria haver-los enfocat d'una altra manera, però gràcies als moments que ens brinden Pedro Casablanc i Gracia Olayo, per exemple, vam riure en moltes ocasions. El llargmetratge sap que sempre hem maltractat els nostres herois i que a més aquest en concret és molt d'estar per casa. M'ho he passat molt bé veient com en aquesta primera incursió cinematogràfica es dediquen molt a parodiar els orígens d’El Hombre de Acero. No té una gran narració ni exposa cap moralitat, més enllà de demostrar que al nostre país la felicitat se sol obtenir a través de la mediocritat. S'aproxima tant a les coses mundanes que ens recorda fenòmens tan tragicòmics com aquella famosa baralla entre Bob Esponja i Hello Kitty en plena Puerta del Sol.

Els que esperin una pel·lícula amb girs sorprenents o no suporten Dani Rovira no gaudiran de Superlópez. En canvi, aquells que hem anat a veure la pel·lícula sense aquestes barreres sí que ens ho hem passat bé ja que l'humor del seu director i guionistes amb les constants burles cap al món dels superherois i l'espanyolització de molts dels seus tòpics fan que passi bastant ràpid. Només hi ha algunes ocasions en què la comèdia romàntica ens treu del caràcter fantàstic del film.

Per descomptat hi ha molts detalls trets de l'obra de Juan López Fernández, Jan. [...] I fins i tot Star Wars té el seu espai en l'apartat de referències. Perquè si hi ha alguna cosa que tenen les aventures de Superlópez són referències.

M'ha agradat el to, el disseny i els efectes digitals. De vegades són molt similars als que va emprar Fesser en les seves pel·lícules de Mortadelo i Filemón. Es permeten els canvis pel que fa als arguments del còmic original i s'accepta l'actualització del personatge. Hi ha esperances de tenir una bona saga, que arribem a veure tot el Supergrup o més aventures de Superlópez, almenys així sembla desitjar-ho l'escena postcrèdits. Hi ha llum al final del túnel a l'hora de pensar que arribarem a veure en pantalla gran una gran part de l'univers Bruguera.

Deixarà aquest superhome que un vendaval s’emporti el seu pare? Com aconseguirà el seu vestit? De quina manera aprendrà a volar? Busqueu aquestes respostes a la pel·lícula i segur que riureu amb les solucions que s'han rodat.

Francisco J. Tejeda White – Moviementarios.com

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: