ENTRE DOS AGUAS

Direcció: Isaki Lacuesta Guió: Isa Campo, Isaki Lacuesta, Fran Araújo País: Espanya Durada: 136 min Any: 2018 Gènere: Drama Interpretació: Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero, Rocío Rendón, Yolanda Carmona, Lorrein Galea, Manuel González del Tanago Música: Raül Refree, Kiko Veneno Fotografia: Diego Dussuel Distribuïdora: BTeam Pictures Estrena a Espanya: 30/11/2018

No recomanada per a menors de 16 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

Dotze anys després de La leyenda del tiempo, Isaki Lacuesta torna a San Fernando. Isra i Cheíto són dos germans que han pres camins molt diferents en la vida. Quan Isra surt de la presó i Cheíto acaba una llarga missió enrolat a la Marina, tots dos tornen a l’illa de San Fernando. El retrobament dels germans renovarà el record de la mort violenta del seu pare quan eren nens. La necessitat de reprendre les seves vides i reconciliar-se amb ells mateixos els unirà de nou.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

2018.09.28 - SANT SEBASTIÀ 2018: Isaki Lacuesta revisita els protagonistes de la seva anterior La leyenda del tiempo en un film que es mou magníficament en els límits entre la ficció i la realitat

Isaki Lacuesta és un habitual visitant del Festival de Sant Sebastià: ha participat en diverses de les seves seccions i ja va recollir la Concha d'Or, el 2011, per Los pasos dobles. A la competició de la 66a edició del certamen basc treu el cap amb el seu nou film, Entre dos aguas, que ve a ser una continuació de La leyenda del tiempo, rodada el 2006 i amb dos germans gitanos (Isra i Cheíto) de protagonistes.

Aquells adolescents ara són adults: l’un és un militar embarcat en vaixells que solquen oceans llunyans, l'altre acaba de sortir de la presó i vol recuperar la confiança de la seva família, però l'entorn i la situació laboral no ajuden precisament a reinventar-se. La càmera de Lacuesta, ara en format cinema i no digital com en la seva anterior aproximació a aquests personatges, torna doncs a escenaris coneguts: aquest San Fernando, a Cadis, on contrasta el més bell amb el més dur, condicionant poderosament el deambular d'un Isra encara perdut en les seves pròpies decisions i un Cheíto que intenta, com també fan els seus amics, dirigir-lo perquè aconsegueixi la seva estabilitat i equilibri.

Entre dos aguas apropa tant l'espectador a aquests dos germans que fins i tot aquell serà testimoni d'un autèntic part d'una de les nenes d’Isra: la càmera de Lacuesta s'enganxa a les seves pells bronzejades, a la seva esquena tatuada i als seus peus ferits, descalços i tacats de fang. El cineasta estima profundament aquests homes que lluiten contra els elements i aquesta passió la transmet sense complaença, retratant un món que sembla tan real que molta gent es preguntarà si el que s'observa a la pantalla és un documental, un fragment de vida, o una càmera oculta està captant semblant naturalitat.

Però no és així: un guió escrit pel director amb la seva companya habitual Isa Campo (La próxima piel) i Fran Araújo (El Rayo) ha estructurat aquest film on sempre hi ha hagut una porta oberta perquè els actors aportin la gràcia, l'espontaneïtat i l'autenticitat del sud d'Espanya.

Esquitxada de fragments de La leyenda del tiempo que ressalten el pas dels anys, construint així una espècie de Boyhood andalús, el pitjor de tanta fascinació per aquests nois és que a Lacuesta se li escapa la mà amb el metratge i, finalment, els 136 minuts de la pel·lícula resulten excessius per a aquesta crònica de l'imparable temps, la redempció, la camaraderia i la reinvenció en un lloc semidesconegut que només la mirada d'un cineasta tan inquiet, sensible, arriscat i curiós com Lacuesta és capaç de retratar amb amor i respecte .

Alfonso Rivera – Cineuropa.org


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: