LAZZARO FELIZ

Títol original: Lazzaro felice Direcció i guió: Alice Rohrwacher Països: Itàlia, Suïssa, França, Alemanya Durada: 125 min Any: 2018 Gènere: Drama fantàstic Interpretació: Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, Agnese Graziani, Luca Chikovani, Sergi López, Natalino Balasso, Tommaso Ragno, Nicoletta Braschi, Leonardo Nigro Fotografia: Hélène Louvart Distribuïdora: Vértigo Films Estrena a Espanya: 09/11/2018

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Lazzaro (Adriano Tardiolo) és un camperol jove i bondadós que viu a La Inviolata, un llogaret que ha estat allunyat del món i que està controlat per la marquesa Alfonsina de Luna (Nicoletta Braschi). Allà, la vida dels camperols no ha canviat mai, són explotats i, alhora, abusen de la bondat de Lazzaro. Un estiu, Lazzaro fa amistat amb Tancredi (Tommaso Ragno), el fill de la marquesa. Entre tots dos sorgirà una bella amistat que farà viatjar Lazzaro a través del temps i el portarà a conèixer el món modern.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

2018.05.14 - CANES 2018: Alice Rohrwacher torna a competició a Canes amb una història inspirada en fets reals desigual però tremendament interessant que demostra que només s’està escalfant com a narradora

Tot i que el pausat començament de Lazzaro felice, projectada a concurs en el 71è Festival de Canes, pugui semblar familiar a qualsevol que hagi vist l'anterior pel·lícula d'Alice Rohrwacher, la deliciosa El país de las maravillas, segurament per la fotografia voluptuosa de la seva col·laboradora habitual, Hélène Louvart, o la participació de la seva germana, Alba Rohrwacher, un no triga a adonar-se que aquesta vegada la directora italiana exerceix la seva funció amb un caràcter més lúdic.

L'estranya història de la cinta, una barreja entre el realisme cinematogràfic i la faula, ens explica com un pagès jove i amable com Lazzaro (Adriano Tardiolo, que en una altra època hauria ocupat el seu temps posant per a Caravaggio) estableix una amistat improbable amb el marquès Tancredi (Luca Chikovani) després de la seva arribada al bucòlic poble d’Inviolata a petició de la seva mare (Nicoletta Braschi, que torna a la gran pantalla després del desastre de 2005 El tigre y la nieve). Encara que tot sembla indicar que som als anys 80, es diria que l'aïllat lloc podria existir més enllà del temps. Aviat sabrem per què.

Sona estrany i, en efecte, ho és. El fet que un es digui Lázaro, com l'home que Crist va ressuscitar, i que un altre es digui igual que el líder medieval de la Primera Croada, Tancred de Galilea, contribueix a la confusió. La sensació, sent perfectament honestos, no és del tot desagradable. Hi ha aquí un cert sentit lúdic semblant al de Terry Gilliam, especialment en l'afició per prendre la realitat i modelar-la perquè encaixi en la pròpia imaginació il·limitada: un ressort que Rohrwacher ja havia emprat abans però mai a aquesta escala. Ella és una realitzadora més misericordiosa i coneix els seus personatges prou bé com per no sortir-se del camí amb decisions d'allò més estrafolàries, encara que de vegades es congratuli exercint-les. Sense revelar el més gran dels seus girs, que abunden, només cal dir que Lazzaro felice no és un altre drama respectable. Es tracta justament que no quedi clara quina és la seva essència.

Cap problema amb això: part del plaer aquí deriva precisament de saber perfectament que aquest experiment de pel·lícula no serà del gust de tothom. El que sí que sembla molt improbable és que es converteixi en un èxit de masses internacional com El país de las maravillas -que, fins i tot amb tots els seus encants, era una aposta bastant segura-. Aquí parlem d'una pel·lícula sens dubte més interessant i més valenta encara que de vegades mossega més del que mastega. Es podria acusar Rohrwacher de moltes coses -dir massa coses alhora és l'exemple més obvi; un altre seria la confiança excessiva en les habilitats sense examinar dels novells davant la càmera- però mai de resultar avorrida.

Marta Balaga – Cineuropa.org

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: