LA FAVORITA

Títol original: The Favourite Direcció: Yorgos Lanthimos Guió: Deborah Davis i Tony McNamara País: Regne Unit Durada: 121 min Any: 2018 Gènere: Drama / comèdia Interpretació: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, James Smith, Mark Gatiss, Jenny Rainsford, Tim Ingall, Basil Eidenbenz, Timothy Innes, Jack Veal, James Melville, Hannah Morley, John Locke Fotografia: Robbie Ryan Distribuïdora: Hispano Foxfilm Estrena a Espanya: 18/01/2019

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Principis del segle XVIII. Anglaterra està en guerra contra França. Una reina debilitada, Anna (Olivia Colman), ocupa el tron, mentre que la seva amiga Lady Sarah (Rachel Weisz) governa a la pràctica el país en lloc seu, a causa del precari estat de salut i el caràcter inestable de la monarca. Quan una nova serventa, Abigail (Emma Stone), apareix a palau, el seu encant sedueix Sarah. Aquesta ajuda Abigail, la qual veu una oportunitat per tornar a les seves arrels aristocràtiques. Com que la política ocupa gran part del temps de Sarah, Abigail comença a acompanyar amb més freqüència la reina.

(Filmaffinity.com)

CRÍTICA

   

2018.08.31 - VENÈCIA 2018: Yorgos Lanthimos entrega una sàtira brillant i divertida sobre la vida a la Casa Reial d'Anna de la Gran Bretanya al segle XVIII

L'última cinta de Yorgos Lanthimos, La favorita, en competició aquest any al Festival de Venècia, podria fer honor al seu títol en la cursa pel Lleó d'Or, ja que és poc probable que hi hagi una altra pel·lícula més divertida i frívolament executada en tota la selecció oficial. El realitzador grec és especialista a explicar històries mordaces, en situacions molt específiques, sobre personatges en relacions disfuncionals, agressives i amb estranyes dinàmiques de poder. A Canino se centrava en l'ambient domèstic, a Langosta en un hotel per a solters, i per a La favorita ha escollit un palau britànic com a lloc de deconstrucció.

La Casa Reial és l'escenari perfecte per al punyent enginy de Lanthimos, ja que es tracta d'un lloc amb una estructura patriarcal, fins i tot quan una dona és la cap de l'Estat. Des que Sofia Coppola va aconseguir que el rei Lluís XV semblés un babau a Maria Antonieta, cap director s'havia divertit tant amb un cap d'Estat de la reialesa. Olivia Colman, que interpretarà la reina Isabel II a la tercera temporada de The Crown, ofereix una meravellosament ximple i extremadament divertida interpretació de la reina Anna de la Gran Bretanya, que va governar al començament del segle XVIII, quan la Guerra de Successió Espanyola i el conflicte amb els francesos mantenien ocupats els exèrcits de Sa Majestat.

La fràgil i incompetent Anna actua sota la influència de la seva confident, Lady Sarah (una brillant Rachel Weisz), que exerceix el seu poder i manipulació sobre la reina a qualsevol preu. No obstant això, els problemes comencen amb l'arribada d'Abigail (Emma Stone), la filla d'un aristòcrata que es veu forçada a la indigència quan el seu pare la perd en una aposta. Igual que la Becky Sharp de La feria de las vanidades de William Thackeray, Abigail està decidida a ascendir a través de les classes de l'alta societat. Potser la influència més gran de La favorita és Barry Lyndon, de Stanley Kubrick, una altra fantàstica adaptació d'una obra de Thackeray. La semblança la trobem en els aspectes picarescos dels personatges i també en el treball del director de fotografia, Robbie Ryan, que utilitza lents anamòrfiques per distorsionar i allargar la imatge, concedint a l'enquadrament una estètica pictòrica i fent que els personatges semblin més petits en un món amb una forma estranya.

Mentre que la dinàmica entre les tres dones és brillant, igual que les seves interpretacions, el que observem en els personatges masculins és una enorme malaptesa. Aquests semblen més interessats a veure carreres d'oques i llançar tomàquets a altres homes nus. Tothom mira per si mateix i, encara que aquesta ambició els ajuda a escalar socialment, també els condueix a la seva caiguda. Veure La favorita, per contra, només té avantatges.

Kaleem Aftab – Cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: