TRES IDÉNTICOS DESCONOCIDOS

Títol original: Three Identical Strangers Direcció: Tim Wardle País: Regne Unit Durada: 96 min Any: 2018 Gènere: Documental Interpretació: Eddy Galland, David Kellman, Andrew Lovesey, Robert Shafran Música: Paul Saunderson Fotografia: Tim Cragg Distribuïdora: Versus Entertainment Estrena a Espanya: 08/02/2019

Apta per a tots els públics
Doblada en castellà

SINOPSI

Nova York, 1980. Tres bessons que van ser separats en néixer i adoptats per famílies diferents es retroben per atzar sent adults. Aquest cop del destí exposa davant l'opinió pública l'experiment a què han estat sotmesos sense saber-ho des del seu naixement. Un secret extraordinari i pertorbador que va més enllà de les seves pròpies vides, i que podria transformar la nostra comprensió de la naturalesa humana per sempre.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

“Tres extraños idénticos”: la història dels trigèmins separats en néixer

David, Robert i Eddy van saber que eren trigèmins als 19 anys, i després van descobrir que tota la seva vida havien estat part d'un experiment.

El 1980, Robert Shafran va anar a la universitat a Nova York. El jove mai no havia estat allà, però en el seu primer dia tota la gent el saludava com si el coneguessin de tota la vida.

Les persones a la universitat no sabien que era Robert Shafran, creien que era Eddy Galland, un estudiant que l'any anterior havia deixat aquella institució.

Ni Robert ni Eddy coneixien l'existència de l'altre abans de l'incident, però aviat van descobrir que eren bessons.

El cas va cridar l'interès de les notícies i en particular d'un jove anomenat David Kellman, que també s’assemblava als germans.

Així els bessons es van adonar que en realitat eren trigèmins. Eddy, Robert i David eren els tres supervivents d'un grup de quadrigèmins, el quart germà havia mort en néixer.

Els germans van ser deixats en una agència d'adopció anomenada Louise Wise Services. Allí van ser donats a primerenca edat a diferents famílies.

Eddy, Robert i David havien estat deliberadament separats com a part d'un experiment del psiquiatre Peter Neubauer. El doctor va separar dotzenes de bessons acabats de néixer, els va situar en llars similars i va estudiar-ne la criança.

La finalitat de Neubauer era investigar la teoria de naturalesa vs criança, que explora les diferències entre la genètica i l'ambient. Per això en el cas dels germans, els va situar en llars amb contextos socials molt diferents per explorar en profunditat els potencials efectes de l'ambient en el seu desenvolupament.

Als pares adoptius de cada un dels nadons mai se'ls va dir que els nens eren trigèmins separats, només que la seva descendència era part d'un estudi de desenvolupament infantil. Així les famílies van accedir a posar a prova un cop l'any per dotze anys la intel·ligència, el comportament i la personalitat dels seus fills.

Tot i els mètodes qüestionables, l'estudi va ser finançat pel National Institutes of Health dels Estats Units. Però les dures crítiques després de la publicació de la història de David, Robert i Eddy van fer que els resultats mai veiessin la llum.

Després de la fama obtinguda pel cas, els germans van obrir un restaurant anomenat Triplets, que després d'un any va haver de tancar a causa de les dificultats per manejar-lo per les seves personalitats.

Anys després Eddy no va suportar la idea d'haver estat part d'un experiment, i es va suïcidar als 33 anys. Per la seva banda Robert es va convertir en advocat i David en un consultor d'assegurances.

Ara als 56 anys els altres dos germans protagonitzen el documental Three Identical Strangers (Tres extraños idénticos) dirigit per Tim Wardle. La producció es va estrenar [...] al Sundance Film Festival als Estats Units i a més d'explicar la història dels trigèmins, desvela els secrets de l'experiment que els va separar.

Fernanda Arros – Mouse.latercera

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: