LA PORTUGUESA

Títol original: A Portuguesa Direcció: Rita Azevedo Gomes Guió: Rita Azevedo Gomes (novel·la: Robert Musil) País: Portugal Durada: 137 min Any: 2018 Gènere: Drama, històric, romàntic Interpretació: Clara Riedenstein, Marcello Urgeghe, Ingrid Caven, Rita Durão, Pierre Léon, João Vicente de Castro, Luna Picoli-Truffaut, Manuela de Freitas, Alexandre Alves Costa, Adelaide Teixeira, Maria Carré, Fernando Rodrigues, Guilherme Gomes, Mauro Soares, Leonardo Mouramateus, Dinis Gomes, Luís Lucas, Luís Vilaça, Akira Gomes da Costa, Guilherme Lopes Alves, João Dória, Patricia Saramago, Nuno Rodrigues, Daniela Pinheiro Música: José Mário Branco Fotografia: Acácio de Almeida Distribuïdora: Nocturama Estrena a Espanya: 26/04/2019

Apta per a tots els públics
Versió original subtitulada en castellà

SINOPSI

En algun moment de l'Edat Mitjana tardana, el noble Herren von Ketten (Marcello Urgeghe), en ple conflicte amb l'Episcopat de Trento, busca matrimoni en un país llunyà, Portugal. La seva esposa serà una dona portuguesa (Clara Riedenstein) que s'instal·larà al castell dels von Ketten al nord d'Itàlia. Reclosa allà, amb el seu marit a la guerra, quedarà embarassada del seu primer fill. La seva vida transcorrerà entre criats, lectures, jocs amb un cadell de llop i l'aprenentatge d'alguns oficis manuals. Serà un univers pautat pel ritme masculí i en el qual les dones han de parir, criar i esperar.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

 

Viatge al passat

La realitzadora Rita Azevedo Gomes (La venjança d'una dona, Altar) sempre s’ha posicionat amb la seva càmera en universos que li permeten construir una reflexió sobre rols i situacions que descriuen un estat de situació. A portuguesa (2018) no n’és l'excepció i proposa, en aquesta oportunitat, un viatge a una època en què la dona només tenia alguns rols establerts i, pensar en d’altres o transgredir l'ordre imposat, era motiu de sanció i rebuig.

Inspirada en el conte de l'alemany Robert Musil i protagonitzada per Clara Riedenstein, la portuguesa del títol és una noble que ha de tancar-se en un castell vingut a menys a Itàlia per poder, primer, tenir el seu embaràs allunyada de la problemàtica de conquesta que impera al seu voltant, i a més, parir lluny de la seva terra, i després, i no per decisió pròpia, sinó per acompanyar el creixement del seu fill.

La directora decideix explicar aquesta història a partir de la construcció de situacions que són plasmades amb plans generals, simulacres de quadres, imatges d'una bellesa única que no fan altra cosa que reafirmar l'habilitat de Rita Azevedo Gomes per compondre artesanalment a la pantalla.

Sense la contundència de les seves anteriors propostes, però amb la sensació de respectar el gènere històric en què sempre es pot reinventar i construir des d'un altre lloc, no intenta acostar-se a la pedagogia documental, sinó utilitzar la referència temporal com un element més del motor creatiu que atorga el marc del relat. Així, si bé els fets s’esdevenen durant les guerres a Europa per territoris, en les quals els homes tenien la seva primacia, la directora prefereix reposar la càmera en aquesta dona que posterga el seu present darrere d'un futur millor per al seu fill i invisibilitzar aquests homes en pugna. La sorprenent delicadesa i estilisme de la posada converteixen en testimoni cada escena en què aquesta portuguesa només vol continuar la seva vida en pau allunyada de conflictes.

Amb intervencions de cors a manera de tancament de cada situació plantejada a l'estil grec, i una fotografia d'un preciosisme únic que crea una imatge amb una paleta de colors primaris per destacar des del cabell de la dona (només un punt més de coincidència amb aquella Orlando de Sally Potter) fins als verds que envolten l'espai corroït pel temps en què està esperant, A portuguesa serveix per comprendre, un cop més, que amb idees i talent res és impossible portar a la pantalla.

Rolando Gallego – Escribiendocine.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: