ENS CAL EL TEU VOT          

Títol original: Le Poulain Direcció: Mathieu Sapin Guió: Noé Debré, Mathieu Sapin País: França Durada: 97 min Any: 2018 Gènere: Comèdia dramàtica Interpretació: Alexandra Lamy, Finnegan Oldfield, Valérie Karsenti, Gilles Cohen, Philippe Katerine Fotografia: Jérôme Alméras Distribuïdora: Alfa Pictures
Estrena a Espanya: 17/05/2019

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en català

SINOPSI

Arnaud Jaurès (Finnegan Oldfield) és un jove de 25 anys que acaba d'entrar a l'equip de campanya d'un candidat a les eleccions presidencials. D'aquesta manera es converteix en l'assistent de la directora de comunicació, Agnès Karadzic (Alexandra Lamy), per qui sentirà una immediata fascinació. Al costat d'ella aprendrà les tàctiques, rivalitats i teatralitat que envaeixen aquest món, deixant de banda pel camí la seva ingenuïtat amb l'objectiu d'ascendir en l'escala de comandament.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

 

2018.09.18 - L'autor de còmics Mathieu Sapin debuta al cinema amb una comèdia lleugera i mordaç sobre els secrets d'una campanya política

"T'interessa França? S'acosten les presidencials (...) La política és un mitjà ple de feromones; hi ha més mascles alfa que a la resta de la població (...) Cinc de la tarda a l'Assemblea, l'hora en què les feres van a beure". De la nit al dia, Arnaud Jaurès, un jove quadrilingüe de 25 anys, passa d'estar fent un curs privat d'alemany dirigit a membres del partit, a un reclutament exprés per al lloc d'assistent de la directora de campanya d'una candidata a les primàries del partit Nouveau Rassemblement Démocratique. La divertida comèdia Le Poulain narra el viatge iniciàtic d'aquest novell total en campanyes electorals. Es tracta del primer llargmetratge de l'autor de còmics Mathieu Sapin, que coneix bé el tema, ja que el 2012 va publicar Campagne présidentielle i el 2015, Le Château (sobre els secrets de l'Elisi).

Arnaud (Finnegan Oldfield), que decideix ajornar per a més endavant el seu projecte d'anar-se'n al Canadà per fundar una ONG amb la seva xicota, actua a cegues i amb dolor al servei de l'estricta i feridora Agnès Karadzic (Alexandra Lamy), a la qual tots anomenen en secret "la nevera": "Aquest tipus representa 3.000 vots, també cal reconèixer (...) que és un estúpid. Però això també és política. Jo no pretenc que t'encarreguis de l'assumpte, ens cal gent ràpida". Seguint els passos de la candidata, Catherine Beressi (Valérie Karsenti), d'una província a una altra i d'una TV a una altra, Arnaud va trobant a poc a poc el seu lloc fins que l'equip de comunicació desvia el rumb en favor del vencedor de la primària, Pascal Prenois (Gilles Cohen): "La política també és això, saber canviar de programa".

Inici de la segona fase, la campanya presidencial, amb un Tour de França que s'intensifica, laboratoris d'investigació convertits en allotjaments i conferències convertides en briefings. De la mà d'Agnès, Arnaud aconsegueix integrar-se al cercle més íntim del candidat i fer-se notar en una sola punchline. Encara que aconsegueix navegar amb habilitat els corrents ("Hauràs de triar el teu camp, això també és política") i les estratègies ("S’afiliarà. Desperta! Aquesta seqüència s'ha acabat. Adaptem les nostres ambicions als nostres mitjans"), cometrà un error fatal... O gairebé, ja que en política, res està perdut definitivament i el Capitoli és a prop de la Roca Tarpeya...

A través de la barreja d'elements verídics (tractats amb una ironia tan ràpida i còmica que neutralitza l'alta dosi de ridícul i ferocitat) amb una carrera d'ascens novel·lesca (gairebé a l’estil Balzac), Le Poulain pinta un quadre divertit d'un món de taurons que s'ofeguen en un got d'aigua però que també estan disposats a esquinçar-se amb el somriure. La pel·lícula, molt ben interpretada (i compresa per Brigitte Rouan i Philippe Katherine), el guió de la qual ha estat escrit per Mathieu Sapin i Noé Debré, resulta massa convencional en el seu desenvolupament narratiu i no aconsegueix el cim del gènere que va suposar Crónicas diplomáticas, de Bertrand Tavernier. Però és un primer llargmetratge que no manca d'esperit, ni de ritme i que es distingeix perfectament per la seva finor de fons, pròpia de les comèdies hexagonals.

Fabien Lemercier – Cineruopa.org

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: