EL SECRETO DE LAS ABEJAS

Títol original: Tell It to the Bees Direcció: Annabel Jankel Guió: Henrietta Ashworth, Jessica Ashworth (novel·la: Fiona Shaw) País: Regne Unit Durada: 105 min Any: 2018 Gènere: Drama romàntic, anys 50, homosexualitat Interpretació: Anna Paquin, Holliday Grainger, Kate Dickie, Emun Elliott, Lauren Lyle, Rebecca Hanssen, Gregor Selkirk, Zara Howell, Steven Robertson, Alexa Snell Música: Claire M. Singer Fotografia: Bartosz Nalazek Distribuïdora: Castelao Pcitures Estrena a Espanya: 21/06/2019

No recomanada per a  menors de 12 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Després de la defunció del seu pare, Jean Markham (Anna Paquin) torna a la seva ciutat natal d'Anglaterra en els anys 50, per fer-se càrrec de la consulta mèdica del seu pare. La doctora coneixerà la mare d'un dels seus pacients (Holliday Grainger), amb la qual iniciarà una amistat que es transformarà en un romanç secret entre totes dues.

(Sensacine.com)

 

Entrevista als directors


2018.10.03 - Anna Paquin i Holliday Grainger protagonitzen l'adaptació una mica simple del supervendes de Fiona Shaw que dirigeix Annabel Jankel

La directora Annabel Jankel porta la novel·la de 2009 de Fiona Shaw, ambientada a l’Escòcia de 1952, a la gran pantalla en Tell It to the Bees, que s'estrena al Festival de Zuric. Narrada des de la perspectiva del petit Charlie (Gregor Selkirk), la pel·lícula, la primera imatge de la qual és la del seu ull mirant-nos directament, mentre una veu en off des del futur ens informa que el que veurem són els seus records, segueix el despertar sexual de la seva mare, Lydia (Holliday Grainger), que desafia les convencions socials en treure de casa l’esgarriat pare de Charlie, Robert (Emun Elliott), i enamorar-se de la nova metgessa del poble, la doctora Jean Markham (Anna Paquin).

Aquesta societat de la postguerra és l'alba d'un nou món en què les dones surten a treballar (veiem sovint la Lydia prop de maquinària mentre treballa a la fàbrica) i es tornen independents, de manera que la capacitat dels homes d'usar el seu poder financer per mantenir a ratlla les seves dones està disminuint. Quan desnonen la Lydia després de la fi del seu matrimoni amb Robert, va a la doctora Markham a la recerca d'una llar. Això és motiu de xafarderies al poble, sobretot per part de la germana de Robert, Pam (Kate Dickie), que coneixia la jove doctora Markham abans que la fessin fora del poble per una relació indiscreta. Tot i els jardins i els camins pintorescos, es tracta d'una societat brutal on el patriarcat es reforça de les formes més violentes.

L'equilibri entre la duresa de la vida, la tendresa del nou amor i les dificultats en el creixement de Charlie resulta difícil d'aconseguir per a la directora. Podria haver estat més atrevida a l'hora de mantenir-se fidel a la perspectiva narrativa que construeix la veu en off, ja que aviat acaba amb la posició avantatjosa de Charlie per passar a escenes de les quals clarament el nen no té coneixement.

A més, Jankel no aconsegueix crear prou adrenalina per portar la relació fins al cor de la història, de manera que el romanç principal resulta pla. En una pel·lícula que tracta de com els secrets són destructius però de vegades necessaris, tria explicar la història de manera que no queda gran dubte sobre la veritat dels fets i hi ha una idea vaga de Charlie com a narrador poc fidedigne. Presenta una narració bastant simple del llibre de Shaw, i això és una pena, ja que els personatges principals tenen un arc argumental ampli i interessant, i el món que es descriu és molt vívid. La decisió de capturar els interiors amb colors apagats i contrastar-los amb la lluminositat dels ruscos funciona bé, igual que el riff en la clàssica escena romàntica final, que està adequadament plena d'alegria i esquitxada de tristesa. Però aquests punts cimal no són suficients.

Kaleem Aftab – Cineuropa.org

 

 

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: