SORRY WE MISSED YOU

Direcció: Ken Loach Guió: Paul Laverty País: Regne Unit Durada: 100 min Any: 2019 Gènere: Drama Interpretació: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor, Nikki Marshall, Harriet Ghost, Linda E Greenwood, Alfie Dobson, Mark Birch, Ross Brewster, Julian Ions, Charlie Richmond, Brad Hopper, Mark Burns, Stephen Clegg, Norman Sansom, Jack Berry Música: George Fenton Fotografia: Robbie Ryan Distribuïdora: Golem Distribucion S.L. Estrena a Espanya: 31/10/2019

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en castellà

SINOPSI


En Ricky i la seva família lluiten contra els deutes des de la crisi financera de l'any 2008. Afortunadament per a ells es presenta una gran oportunitat per aconseguir respirar una mica i optar, fins i tot, a una mica d'independència gràcies a una nova furgoneta. La família decideix crear una franquícia de lliuraments a domicili. És un treball dur i que la dona d’en Ricky sigui assistent no facilita la situació. No obstant això, la família es mostra decidida a mantenir-se unida, sense importar les dificultats que apareguin en el camí.

(Cineuropa.org)

 

 

CRÍTICA

 

17/05/2019 - CANES 2019: El dues vegades guanyador de la Palma d'Or, Ken Loach, parla sobre la pressió a la qual es veuen sotmeses les famílies a causa de les feines precàries i la subcontractació

Ken Loach va guanyar la Palma d'Or amb la seva pel·lícula anterior, Yo, Daniel Blake, on destacava la poca consideració del govern britànic en denegar serveis socials a discapacitats (i altres grups necessitats). Al seu país, va obrir un debat a nivell nacional. Aquest cop, el guanyador de dues Palmes d'Or torna a competir al Festival de Cinema de Canes amb Sorry We Missed You , una crítica a l'economia actual, on les grans empreses s’emparen en la contractació d'autònoms per eludir les seves obligacions i establir formes de pagament basades en objectius.

És un tema molt interessant per als periodistes de Canes ja que molts d'ells formen part d'aquest nou model econòmic; però com a drama, a la pel·lícula li falta humor i assossec, així com una anàlisi més profunda, com la que va fer de Yo, Daniel Blake una muntanya russa d'emocions. Sorry We Missed You és més aviat un cant fúnebre.

Comença en un lloc fosc (literalment, ja que sentim veus darrere d'una pantalla negra que parlen sobre les pràctiques d'una reeixida empresa de transport de Newcastle). En Ricky (interpretat per Kris Hitchen) ens deixa clar des del principi que ell és massa orgullós per rebre ajudes, per això acaba acceptant una feina on ell mateix és el negoci (tot i que la part administrativa de muntar una petita empresa s'explica per sobre). Això passa perquè Loach i el guionista Paul Laverty se centren a explicar com la nova feina arruïna la vida d’en Ricky. El seu cap, Maloney (Ross Brewster), sembla tret de les grades d'un estadi de futbol, ​​i té tan poc cor com pèl al cap. És un malvat de pantomima que fins i tot es pren el temps d'explicar com es de dur.
El més interessant de Sorry We Missed You succeeix a casa d’en Ricky. El títol de la pel·lícula ve de la targeta que els repartidors deixen quan els destinataris no són a casa; però també es correspon amb el que sent la família d’en Ricky quan el pare i la mare estan treballant. La mare Abbie (Debbie Honeywood) és la salvadora (tant dels que l'envolten com de la pel·lícula). Treballa com a cuidadora a domicili i, a través d'ella, els directors mostren d'una forma subtil i interessant com la gent gran i les persones que més ho necessiten han estat abandonades per les retallades del govern i la pressió que l'externalització de la sanitat exerceix sobre els cuidadors, que presten els seus serveis amb molt poca ajuda. La pel·lícula no ho explica amb detall però els únics que es beneficien d'aquesta situació són els directors i els amos (i el cap d'ella, a qui escoltem per telèfon, és un manipulador emocional). És una situació tòrrida i desagradable. I per si fos poc, Loach també mostra com afecta l'estrès als nens, a través de les decisions irracionals que prenen el sorollós adolescent Seb (Rhys Stone) i la seva delicada germana petita, Lisa Jane (Katie Proctor).

Loach ha tornat a fer una pel·lícula important sobre la societat actual. Però en termes dramàtics, la naturalesa esquemàtica i gairebé shakespeariana de la mort d’en Ricky és massa predictible.


 Kaleem Aftab – cineuropa.org

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: