L'any 2000, Nevenka Fernández, de 24 anys, regidora d'Hisenda a l'Ajuntament de Ponferrada, pateix una persecució implacable, tant sentimental com professional, per part de l'alcalde, un home acostumat a fer la seva voluntat en l'àmbit polític i personal. La Nevenka decideix denunciar, encara que sap que haurà de pagar un preu molt alt: el seu entorn no li dona suport, la societat de Ponferrada li gira l'esquena i els mitjans la sotmeten a un judici públic. El seu cas inicia a Espanya el moviment #metoo molt abans que s'inventi el terme. Una història inspirada en fets reals que converteix la protagonista en una pionera en portar per primera vegada un polític influent i popular davant els tribunals per assetjament sexual i laboral. (FilmAffinity)
Crítica:
'Soy Nevenka', la pel·lícula d'Iciar Bollain que va treure a la llum l'assetjament sexual en política
El film arriba avui a la 72a edició del Festival de Sant Sebastià on competirà per la Concha d'Or.
Corria l'any 2000 quan Nevenka Fernández va fer història. Va fer un pas endavant i va denunciar per assetjament sexual l'alcalde de Ponferrada en aquell moment, Ismael Álvarez. La Nevenka, amb 26 anys, era la número 3 del Partit Popular quan Álvarez, amb 50, va guanyar les eleccions el 1999 amb majoria absoluta.
En aquells anys, la Nevenka va ser víctima d'assetjament sexual fins que el setembre de l'any 2000 va sol·licitar la baixa per depressió, i mesos després, el març de 2001 va denunciar Álvarez. En aquell moment, tot el partit es va posar a favor d’ell, deixant la dona sola i desemparada.
Poc temps després, la Nevenka es va traslladar a Madrid i l'abril de 2001 va ratificar la querella per assetjament sexual davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Allí va pronunciar les paraules que anys després encara se segueixen recordant: “Parlar m'ha salvat“.
La Nevenka va aconseguir que Ismael Álvarez fos el primer polític condemnat per assetjament sexual a Espanya. La sentència es va conèixer el 30 de maig de 2022 i encara que li van imposar la pena mínima, una multa de 6.480 euros i una indemnització a la víctima de 12.000 euros, la Nevenka va fer història i va marcar un abans i un després per a les dones.
Tot i això, la seva vida a Espanya no va ser senzilla després que denunciés. La Nevenka no va trobar cap feina on l'acceptessin. Per això va decidir mudar-se a Londres. Temps després, se'n va anar a viure a Irlanda, país on encara resideix avui i que ja el considera el seu país. Allà treballa a l'empresa aeronàutica Airbus.
Per la seva banda, Ismael Álvarez va tornar a presentar-se a les eleccions municipals del 2011, on va ser la tercera força política més votada obtenint cinc regidors al consistori.
Encara que en aquell moment, la majoria de les persones no la van creure, la Nevenka es va mantenir ferma. Avui és tota una icona per al moviment feminista i la lluita contra la violència masclista. Tant és així que l'any passat, es va col·locar un monument en honor seu a la rotonda de l'avinguda del Castillo on es pot llegir “gràcies per la teva valentia” juntament amb el rostre d'ella i el seu nom.
No és l´únic monument de Ponferrada que l´honra. Al carrer La Paz, l'any 2021, l'artista Mercedes Debellard va fer un grafit amb part del rostre de la Nevenka i amb frases de veïnes de la localitat on li donen les gràcies per explicar la seva història i ser tan valenta.